Peningkatan Pengeluaran Padi Semasa Perubahan Iklim Di Malaysia | PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (PENYELIDIKAN & INOVASI)
» ARTIKEL » Peningkatan Pengeluaran Padi Semasa Perubahan Iklim di Malaysia

Peningkatan Pengeluaran Padi Semasa Perubahan Iklim di Malaysia

Varieti beras Malaysia memberikan hasil yang lebih tinggi dengan penggunaan baja yang kurang berbanding dua jenis lain yang ditanam di Asia Tenggara. Ini boleh menjadi petanda dalam meningkatkan keselamatan makanan semasa perubahan iklim, menurut analisis yang disiarkan dalam Pertanika Journal Sains Pertanian Tropika (JTAS).

Beras adalah bijirin yang biasa dikeluarkan dan digunakan di Malaysia. Pengeluaran beras Malaysia, dengan sebahagian kecil daripada jumlah hasil di Asia - kira-kira 0.4% pada tahun 2011 - menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. 

Permintaan beras yang semakin meningkat dalam persekitaran yang semakin mencabar kerana kesan-kesan perubahan iklim dan pertumbuhan penduduk global. Penggunaan baja nitrogen juga boleh meningkatkan sedikit hasil padi. 

Sebagai nutrien penting bagi tumbuh-tumbuhan, peningkatan paras nitrogen biasanya dipercayai boleh meningkatkan proses fotosintesis, proses di mana tumbuh-tumbuhan menukar cahaya kepada tenaga bagi pertumbuhan.

Melalui Kajian JTAS, kumpulan penyelidik  dari University of Nottingham Kampus Malaysia mendapati bahawa pelbagai varieti beras Malaysia (MR253) menunjukkan tahap yang lebih tinggi fotosintesisnya apabila ia diberikan kurang baja nitrogen berbanding dua varieti beras Asia Tenggara yang lain. Ini menunjukkan bahawa MR253 mempunyai mekanisme yang lebih cekap dalam penyerapan nitrogen daripada varieti lain.

Para penyelidik berpendapat bahawa mengoptimumkan mekanisme fotosintesis beras Malaysia akan meningkatkan hasil yang lebih tinggi, tanpa meningkatkan penggunaan baja. Mereka menambah bahawa varieti MR253 mempunyai kecenderungan yang lebih rendah untuk cahaya kerana ianya memerlukan kurang nitrogen daripada beras varieti lain. 

Penyelidik merumuskan, dengan mengurangkan jumlah baja dan proses fotosintesis tanaman yang menjadi lebih cekap, ianya juga boleh memberi penyelesaian yang mampan bagi meningkatkan proses fotosintesis.

Tarikh Input: 12/10/2017 | Kemaskini: 12/10/2017 | fakarrudeen

PERKONGSIAN MEDIA

PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (PENYELIDIKAN & INOVASI)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1002
-
BVMbGwh:06:48