Serangga 'black Soldier Fly' (BSF) Sebagai Alternatif Makanan Ayam. | PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (PENYELIDIKAN & INOVASI)
» BERITA » Serangga 'black soldier fly' (BSF) sebagai alternatif makanan ayam.

Serangga 'black soldier fly' (BSF) sebagai alternatif makanan ayam.

SERDANG - Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menternak serangga dikenali sebagai 'black soldier fly' (BSF) sebagai alternatif jangka masa panjang bagi menggantikan kacang soya sebagai makanan ayam sekali gus dapat mengurangkan kebergantungan kepada import bahan berkenaan. Pengarah Institut Pertanian Tropika dan Sekuriti Makanan (ITAFoS) Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Datuk Dr Zulkifli Idrus menjelaskan, ini disebabkan larva serangga itu boleh digunakan sebagai sumber protein kepada ayam.

 “Sebenarnya serangga ini makanan semula jadi kepada ayam. Kalau ayam di kampung kita lihat memang dia makan ulat dan serangga.

 “Itu adalah sumber protein pada ayam. Salah satu serangga yang sesuai ialah BSF,” katanya pada sidang akhbar pada Jumaat.

Hadir sama Pensyarah Jabatan Perniagaantani dan Ekonomi Biosumber, Fakulti Pertanian UPM, Profesor Datuk Dr M Nasir Shamsudin. Mengulas lanjut, Zulkifli menambah, sekiranya negara ini mahu menternak serangga berkenaan, bahan makanannya adalah terdiri daripada bahan buangan industri kelapa sawit dan sisa makanan.

 “Selain daripada ia dapat membantu industri ternakan ayam, ia juga dapat menyelesaikan masalah pengurusan sisa di Malaysia,” ujarnya. Menurutnya, Malaysia mempunyai kelebihan untuk menternak serangga ini kerana faktor iklim yang sesuai di samping turut mempunyai kepakaran.

“Cuma sekarang ini, industri BSF di Malaysia pada peringkat permulaan dan sangat baharu.

 “Larva yang dihasilkan tak cukup menampung keperluan ayam yang ada di Malaysia. Tetapi saya rasa kita harus bermula (penternakan serangga ini),” katanya.

Beliau berkata, setakat ini hanya ada dua syarikat daripada luar negara yang menternak serangga itu di Malaysia iaitu di Selangor dan Johor. Zulkifli turut percaya beberapa penyelidikan juga perlu dijalankan tentang kesesuaian untuk menternak serangga berkenaan.

 “Seperti setakat banyak mana kita boleh gunakan sebagai bahan makanan ayam,” jelasnya.

Selain daripada penternakan serangga, Zulkifli turut mencadangkan agar kerajaan menggalakkan penggunaan hampas kelapa sawit yang telah diproses untuk dijadikan sebahagian makanan ayam.

 “Terdapat kajian yang menunjukkan hampas kelapa sawit boleh menggantikan penggunaan kacang soya dan juga jagung sebagai makanan ayam,” katanya.

 

Sumber Berita:

Artikel Penuh : www.sinarharian.com.my

© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Tarikh Input: 28/03/2022 | Kemaskini: 28/03/2022 | lanjoy2006@g.mail.com

PERKONGSIAN MEDIA

PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (PENYELIDIKAN & INOVASI)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1002/1293
-
WXFYCAh~