UPM RANGKUL PERSEMBAHAN TERBAIK, TEMPAT KETIGA DAN PENARAFAN EMAS DI KONVENSYEN KIK UA KALI KE-14 | PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (PENYELIDIKAN & INOVASI)
» BERITA » UPM RANGKUL PERSEMBAHAN TERBAIK, TEMPAT KETIGA DAN PENARAFAN EMAS DI KONVENSYEN KIK UA KALI KE-14

UPM RANGKUL PERSEMBAHAN TERBAIK, TEMPAT KETIGA DAN PENARAFAN EMAS DI KONVENSYEN KIK UA KALI KE-14

Oleh: Hafliza Hussin

KUALA LUMPUR, 16 Ogos – Kepercayaan Universiti Putra Malaysia (UPM) menghantar dua pasukan KIK untuk bertanding di Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) peringkat universiti awam kali ke-14 ternyata mendatangkan hasil apabila kedua-dua kumpulan tersebut telah mendapat pengiktirafan emas dan dua anugerah lain.

Kumpulan Langit Putra, iaitu kumpulan gabungan Pusat Tanggungjawab (PTJ) daripada Putra Science Park (PSP) dan Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) berjaya menarik minat panel juri sekaligus melayakkan kumpulan ini merangkul tempat ketiga bagi kategori teknikal menewaskan 15 kumpulan daripada universiti awam yang lain. Hadiah berupa wang tunai berjumlah RM2,000, trofi dan sijil telah disampaikan oleh Datuk Ir. (Dr.) Abdul Rahim Hj. Hashim, Naib Canselor Universiti Malaya. Kumpulan ini telah mendapat bimbingan serta sokongan daripada Shahriman Hashim selaku fasilitator dan dianggotai oleh Asrizam Esam, selaku ketua kumpulan, Norliyana Kamaruddin, Hafliza Hussin, Mohd Mas’Ataillah Ismail, Muhammad Izzat Noradzmi, Norazlin Monir dan Mohammad Hisham Omar. Kumpulan Langit Putra mempertaruhkan inovasi SkytiderTM, iaitu alat yang dicipta untuk menggantung dan menurunkan bunting outdoor pada tiang lampu yang lebih selamat dan praktikal tanpa menggunakan tangga dan kren, turut mendapat pengiktirafan apabila diumumkan sebagai pemenang bagi persembahan terbaik serta penarafan emas. Inovasi ini pernah mendapat tempat pertama bagi Anugerah Inovasi Perkhidmatan UPM tahun 2016 dan Anugerah KIK UPM tahun 2017 sempena Sambutan Hari Kualiti dan Inovasi Perkhidmatan (HKIP) Universiti Putra Malaysia .

“Kami mendapat idea untuk menghasilkan inovasi ini hasil daripada masalah yang sering dihadapi apabila terlibat dengan acara atau aktiviti yang memerlukan kami menggantung dan menurunkan bunting outdoor pada tiang-tiang lampu di sekitar UPM bagi tujuan promosi dan hebahan. Kerja-kerja ini dilakukan oleh staf jabatan sendiri memandangkan kos yang tinggi jika menggunakan perkhidmatan kontraktor luar. Alat yang dihasilkan juga adalah selamat dan dapat mengurangkan risiko kemalangan kepada staf”.

Selain itu, kumpulan iDeTech daripada Pusat Pembangunan Maklumat dan Komunikasi (iDEC) juga membawa pulang trofi dan sijil bagi penarafan emas dalam kategori pengurusan. Kumpulan ini menampilkan inovasi pembangunan sistem UPM-ID bagi menyelesaikan masalah warga UPM yang perlu mengingati banyak ID dan kata laluan untuk sistem yang pelbagai. Melalui inovasi ini, staf atau pelajar hanya perlu menggunakan satu ID dan satu katalaluan untuk mengakses ke semua sistem di dalam UPM. iDeTech dianggotai oleh Haryati Abdullah selaku ketua kumpulan, Huda Khairuddin, Sabdin@Zahar Wahab, Ahmad Faisal Abdul Ghafar, Nor Hasriyanti Rahim, Azhana Abdullah, Norhezrulsham Muhamad Nodin, Shahrul Hazman Shamshudeen, Norfaizul Abdul Aziz, Muhammad Jamal Mohamed Kamil dan dibimbing oleh Mohd Rizal Mohd Khanafie selaku fasilitator kumpulan.

Sementara itu, Pengarah Pusat Jaminan Kualiti (CQA), Prof. Dr. Mohd Amin Ismail berkata, pencapaian ini adalah seiring dengan sasaran UPM yang menyasarkan penarafan emas bagi pasukan KIK yang bertanding di peringkat universiti awam dan sekaligus meningkatkan lagi kredibiliti UPM sebagai universiti yang berinovatif.

“Hasil bimbingan fasilitator UPM dan panel juri jemputan banyak membantu menambahbaik mutu persembahan kumpulan melalui komen dan nasihat yang membina. Ini secara langsung menyumbang kepada kemenangan ini. Selain itu, saya amat kagum dengan komitmen, usaha dan semangat tinggi yang ditunjukkan oleh semua ahli kedua-dua kumpulan ini untuk memberikan hasil yang terbaik dan akhirnya kejayaan berpihak kepada mereka”, katanya.

Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) peringkat universiti awam kali ke-14 adalah bersempena Expo on University Research Invention, Creation and Innovation (EUREKA) 2018 yang diadakan pada 14 hingga 16 Ogos 2018 di Universiti Malaya. Universiti Malaya sebagai tuan rumah acara ini telah menggunakan konsep baharu dalam penganjuran KIK di peringkat UA pada tahun ini dengan menggabungkan pembentangan dan pameran penyelidikan, inovasi, kreativiti dan pengalaman baru selaras dengan objektif utama penganjuran iaitu, untuk menggalakkan dan mencungkil cetusan idea baharu dalam rekabentuk dan inovasi.

Tarikh Input: 28/08/2018 | Kemaskini: 28/08/2018 | hwmi

PERKONGSIAN MEDIA

PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (PENYELIDIKAN & INOVASI)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1002/1293
-
WXFYCAK~