Kerjasama UPM Dan Industri | PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (PENYELIDIKAN & INOVASI)
» INOVASI » KERJASAMA R&D » Kerjasama UPM dan Industri

Kerjasama UPM dan Industri

PSP yakin terhadap manfaat dan kepentingan pemindahan teknologi dalam mengkomersilkan teknologi UPM dengan menggalakkan kerjasama penyelidikan dengan pihak industri sama ada di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. PSP memulakan dan mewujudkan interaksi, pembentangan dan rundingan dengan pelbagai industri bagi pihak UPM dengan penglibatan penyelidik.

Ia adalah misi PSP untuk memindahkan teknologi dari makmal ke pasaran yang akan memberi manfaat kepada masyarakat. PSP bekerjasama dengan penyelidik UPM untuk menarik pihak  korporat yang boleh membawa teknologi dan penemuan kepada pasaran melalui perjanjian pelesenan teknologi.

Kaedah Pengkomersilan UPM - Industri (Syarikat)

1) Perlesenan Teknologi (paten/rekabentuk industri/copyright/know-how)

- Jenis Lesen: Eksklusif, Non eksklusif
      - Yuran termasuk: Yuran Perlesenan, Royalti dan Lain-lain faedah

2) Penjualan IP (penjualan hak milik harta intelek UPM)

Keperluan syarikat;

- Profile Syarikat
     - Borang 24 dan 49

Hubungi pejabat kami bagi mengetahui lebih lanjut mengenai kerjasama atau pertanyaan mengenai kepakaran penyelidik dan perkhidmatan makmal UPM.

Bahagian Promosi dan Pengkomersilan Inovasi,
Putra Science Park,